Recuperarea taxei auto

Incepand cu 13 ianuarie 2012 a intrat in vigoare o noua lege privind noua taxa auto. Aceasta se aplica doar masinilor inmatriculate incepand cu aceasta data. In ceea ce priveste masinile inmatriculate inainte de 13 ianuarie 2012, proprietarii pot afla de pe site-ul AFM care este formula de calcul, folosita si de organele fiscale, pentru a afla daca au de recuperat bani ca diferenta. Prin aceasta noua lege s-a produs reducerea taxei de poluare cu pana la 25% fata de norma din 1 iulie 2008, astfel ca sunt proprietari care se afla in situatia de a cere restituirea diferentei.

Persoanele aflate in aceasta situatie si care vor sa solicite restituirea diferentei la taxa auto achitata trebuie sa depuna la organele fiscale o cerere de restituire insotita de diverse documente in original sau in copie, dupa cum urmeaza:

  • Documentul care face dovada platii taxei de poluare ( chitanta fiscala, ordinul de plata sau extrasul de cont)
  • Copia cartii de identitate a vehiculului
  • Copia certificatului de inmatriculare

E necesara si prezentarea in original a ultimelor doua documente. Odata depusa cererea de restituire impreuna cu documentele necesare, organele fiscale au 45 de zile ca termen de solutionare a dosarului. In cererea de restituire solicitantul va trebui sa precizeze contul bancar in care doreste sa se faca transferul sumei de bani ce reprezinta diferenta de taxa auto achitata. Cei care nu au indicat un cont bancar pentru restituire vor fi instiintati pentru a ridica suma de bani de la ghiseele Trezoreriei Statului. Deoarece procedura de restituire a diferentei de taxa auto este sub incidenta Codului de Procedura Fiscala, in cazul in care solicitantii au datorii fiscale neachitate, suma datorata de stat va fi redusa prin compensarea cu aceste datorii neachitate.

Exista si cazuri in care proprietarii de autovehicule care au platit taxa auto conform normei din 1 iulie 2008 sa primeasca un raspuns negativ din partea organelor fiscale. Ei au fost astfel obligati sa recurga la instanta pentru a obtine recuperarea taxei auto. Acestia au primit termene de judecata chiar si cu un an mai tarziu fata de momentul introducerii actiunii in instanta si au fost indreptatiti la solicitarea nu doar a taxei auto, ci si a dobanzii legale, in vederea diminuarii pierderii valorii banilor achitati statului. Dobanda ceruta este, conform legii, in valoare de 0,05% pentru fiecare zi de intarziere.

Daca ati folosit formula de calcul de pe site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu Bucuresti (AFM) si ati descoperit ca suma platita ca taxa auto este mai mare decat cea rezultata din formula de calcul, sunteti indreptatit sa solicitati recuperarea taxei auto sau a diferentei de taxa. Daca nu mai sunteti in posesia chitantei fiscale care face dovada platii, o copie a acesteia poate fi eliberata de catre institutia unde ati efectuat plata taxei. Cu toate actele necesare va prezentati la organele fiscale si depuneti dosarul pentru recuperarea taxei auto, iar in termen de 45 de zile veti primi un raspuns la solicitarea dvs. Mult succes!

Call Now Button0723224019
Cere oferta pe WhatsApp